752ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ένας ακόμη ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα της ΕΠΣ Μακεδονίας διακρίνεται στο χώρο του ποδοσφαίρου και από την Κυριακή αγωνίστηκε στη Serie A με τη Ρόμα εναντίον της Κάλιαρι στο «Ολίμπικο». Πρόκειται για τον 17χρονο, Δημήτρη Κεραμίτση που ο προπονητής της Ρόμα, Ζοσέ Μουρίνιο τον εμπιστεύτηκε, τον επέλεξε να συμμετάσχει στην αποστολή και του έδωσε τη δυνατότητα να κάνει ντεμπούτο στο «καμπιονάτο».

Πριν ένα μήνα και ο 19χρονος, Χρήστος Κουρφαλίδης που γνώρισε διακρίσεις με τη μικτή ομάδα της ΕΠΣ Μακεδονίας, προερχόμενος από το Μακεδονικό Λητής, είχε κάνει ντεμπούτο με την Κάλιαρι στο κύπελλο Ιταλίας, ενώ στο ρόστερ της Φιορεντίνα ανήκει και ο 16χρονος Γιώργος Χαραλαμπόγλου που είχε αγωνιστεί στη Νίκη Ευκαρπίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από 20 χρόνια ένας ακόμη ποδοσφαιριστής της μικτής της ΕΠΣ Μακεδονίας και πρωταθλητής Ευρώπης το 2004 ο Τραϊανός Δέλλας αγωνίστηκε στη Ρόμα (2002 – 2005). Στην Ιταλία προερχόμενοι από τις μικτές της ΕΠΣΜ αγωνίστηκαν ο Φάνης Κατεργιαννάκης, ο Απόστολος Λιολίδης, ο Κώστας Λουμπούτης, ο Βαγγέλης Νάστος, ο Γιώργος Κυριαζής και ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος.Ο επί 31 χρόνια Ενωσιακός προπονητής της ΕΠΣ Μακεδονίας, Χάρης Παπαπαναγιώτου που ευτύχησε να συνεργαστεί με πολλούς και αξιόλογους ποδοσφαιριστές για τις διακρίσεις αυτών στο εξωτερικό ανέφερε: «Μας τιμάει το ντεμπούτο του 17χρονου, Δημήτρη Κεραμίτση στο «καμπιονάτο» με τη φανέλα της Ρόμα, εκεί όπου έπαιξε και ο Τραϊανός Δέλλας προερχόμενος από την ΕΠΣΜ. Πολλοί ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στη μικτή έπαιξαν και παίζουν στην Ιταλία, όπως και σε άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Της τελευταίας γενιάς είναι οι Χαραλαμπόγλου, Κουρφαλίδης και παλιότερα αγωνίστηκαν αρκετά παιδιά (Κυριαζής, Λουμπούτης, Λιολίδης, Χριστοδουλόπουλος, Κατεργιαννάκης, Νάστος). Με πολύ σκληρή δουλειά έφτασαν σ’ αυτό το επίπεδο και αν συνεχίσουν με το ίδιο πάθος τα νέα παιδιά θα πετύχουν κι άλλες διακρίσεις. Διαχρονικά από τις μικτές ομάδες της ΕΠΣ Μακεδονίας πέρασαν πολλοί ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές που έκαναν καριέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και πολλοί εξ’ αυτών αγωνίστηκαν και ευρωπαϊκές ομάδες. Η Ελλάδα εξακολουθεί να παράγει ταλέντα και θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένη ανάγκη να τα εμπιστευτούν οι προπονητές και να τα δείξουν την απαιτούμενη στήριξη, έτσι ώστε να κάνουν καριέρα ως επαγγελματίες στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα για να μην χάνονται τα ταλέντα και για να προοδεύουν θα πρέπει με ευθύνη της Ομοσπονδίας μέσω των Ενώσεων να εφαρμοστεί ένα ενιαίο προπονητικό πρόγραμμα βελτίωσης τους σε ετήσια βάση με συγκεκριμένο ασκησιολόγιο και με στόχο τη συνεχή πρόοδό τους και την ένταξή τους στα εθνικά κλιμάκια με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις».