352ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Στο 52ο Κύπελλο Ερασιτεχνικών Ομάδων «Σταύρος Ρεπανάς» της ΕΠΣ Μακεδονίας της αγωνιστικής περιόδου 2022 - 2023, υποχρεωτικά θα συμμετέχουν οι ομάδες της Γ’ Εθνικής, της Α1 και Α’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας, ενώ προαιρετικά μπορούν να συμμετέχουν οι ομάδες της Β’ και Γ’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας και οι ερασιτεχνικές ομάδες των ΠΑΕ οι οποίες λαμβάνουν μέρος στα πρωταθλήματα Super League 1 και Super League 2 και συμμετέχουν στα πρωταθλήματα αρμοδιότητας της Ένωσης.

Από την α’ φάση μέχρι την προημιτελική φάση θ’ αγωνίζονται ξεχωριστά οι ομάδες της Γ’ Εθνικής, της Α1, της Α’ Ερασ. κατηγορίας και ξεχωριστά οι ομάδες της Β’ και Γ’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας.

Οι ερασιτεχνικές ομάδες των ΠΑΕ, αν θα δηλώσουν συμμετοχή στο κύπελλο, θα ενταχθούν σε ομίλους ανάλογα με την κατηγορία στην οποία θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρωτάθλημα.

Στην πρώτη (α’) φάση διεξαγωγής των αγώνων θα αγωνισθούν οι ομάδες της Α1 και της Α’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας σε αγώνες νοκ άουτ. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 10 – 11 / 9 / 2022. Τα σωματεία μικρότερης κατηγορίας αγωνίζονται στην έδρα τους.

Oι αγώνες της πρώτης (α’) φάσης των ομάδων της Β’ και Γ’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας θα διεξαχθούν στις 17 – 18 / 9 / 2022 και είναι, επίσης, νοκ – άουτ. Τα σωματεία μικρότερης κατηγορίας αγωνίζονται στην έδρα τους.

Οι ερασιτεχνικές ομάδες των ΠΑΕ θα ενταχθούν σε ομίλους ανάλογα με την κατηγορία στην οποία θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρωτάθλημα και σ’ αυτήν την κατηγορία θα αγωνίζονται μέχρι την προημιτελική φάση.

Στη δεύτερη (β’) φάση διεξαγωγής των αγώνων συμμετέχουν οι νικήτριες ομάδες της α’ φάσης. Οι αγώνες της β’ φάσης (ξεχωριστά θ’ αγωνιστούν οι ομάδες της Α1 - Α’ κατηγορίας και της Β’ – Γ’ κατηγορίας) είναι νοκ – άουτ και θα πραγματοποιηθούν στις 17 – 18 / 9 / 2022 και 24 – 25 / 9 / 2022, αντίστοιχα. Τα σωματεία μικρότερης κατηγορίας αγωνίζονται στην έδρα τους.

Στην τρίτη (γ’) φάση διεξαγωγής των αγώνων συμμετέχουν οι νικήτριες ομάδες της προηγούμενης (β’) φάσης. Οι αγώνες αυτοί (μεταξύ των ομάδων της Α1, Α΄ κατηγορίας και των Ερασιτεχνικών ομάδων των ΠΑΕ και ξεχωριστά μεταξύ των ομάδων της Β΄ - Γ΄ κατηγορίας ή Ερασιτεχνικών ομάδων των ΠΑΕ) θα είναι νοκ άουτ. Οι αγώνες θα οριστούν σε ημέρα Τετάρτη ή σε οποιαδήποτε άλλη ημέρα με απόφαση της Επιτροπής Κυπέλλου Ερασιτεχνικών Ομάδων. Τα σωματεία μικρότερης κατηγορίας αγωνίζονται στην έδρα τους.

Στην τέταρτη (δ’) φάση διεξαγωγής των αγώνων συμμετέχουν οι νικήτριες ομάδες της προηγούμενης (γ’) φάσης και θα προστεθούν και οι ομάδες της Γ’ Εθνικής κατηγορίας. Οι αγώνες αυτοί (μεταξύ των ομάδων της Γ’ Εθνικής κατηγορίας, Α1, Α΄ κατηγορίας και των Ερασιτεχνικών ομάδων των ΠΑΕ και ξεχωριστά μεταξύ των ομάδων της Β΄ - Γ΄ κατηγορίας ή Ερασιτεχνικών ομάδων των ΠΑΕ) θα οριστούν σε ημέρα Τετάρτη με απόφαση της Επιτροπής Κυπέλλου Ερασιτεχνικών Ομάδων και θα είναι επίσης νοκ άουτ. Τα σωματεία μικρότερης κατηγορίας αγωνίζονται στην έδρα τους.

Οι αγώνες και στις επόμενες φάσεις διεξάγονται με το σύστημα των απλών συναντήσεων αποκλεισμού (νοκ άουτ) και τα σωματεία μικρότερης κατηγορίας αγωνίζονται στην έδρα τους, εκτός από τους αγώνες της ημιτελικής φάσης που θα διεξαχθούν με το σύστημα των διπλών συναντήσεων.

Οι ομάδες της Β’ και Γ’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας θα αγωνίζονται μεταξύ τους μέχρι την προημιτελική φάση (στην οποία προβλέπεται υποχρεωτικά να φτάσει μία ομάδα).

Όλοι οι αγώνες ορίζονται ύστερα από δημόσια κλήρωση.

Η ομάδα που κληρώνεται πρώτη είναι γηπεδούχος, όταν το ζεύγος των ομάδων που θα κληρωθεί ανήκει στην ίδια κατηγορία. Αν, όμως, από τη διαδικασία της δημόσιας κλήρωσης προκύψει ζεύγος ομάδων οι οποίες ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία, τότε η ομάδα που αγωνίζεται στην κατώτερη ερασιτεχνική κατηγορία, ανεξάρτητα αν δεν έχει κληρωθεί πρώτη, θα είναι γηπεδούχος.

Οι ομάδες της Γ’ Εθνικής κατηγορίας θεωρούνται ότι ανήκουν στην ανώτερη Ερασιτεχνική κατηγορία και ακολουθούν κατά σειρά οι ομάδες της Α1, της Α’, οι ερασιτεχνικές ομάδες των ΠΑΕ, της Β’ και της Γ’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας.

Στις περιπτώσεις των διπλών συναντήσεων (ημιτελική φάση) ο πρώτος αγώνας διεξάγεται στο γήπεδο της ομάδας που κληρώνεται πρώτη, ενώ ο δεύτερος στο γήπεδο της αντίπαλης ομάδας.

Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, στους αγώνες που διεξάγονται με το σύστημα των απλών συναντήσεων, εφαρμόζεται η διαδικασία που προβλέπει η διάταξη της παραγράφου 12 του άρθρου 20 του ΚΑΠ Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων (παράταση μισής ώρας, πέναλτι κ.λ.π.).

Στους αγώνες που διεξάγονται με το σύστημα των διπλών συναντήσεων αν από τα αποτελέσματα και των δύο αγώνων δεν προκύπτει η ομάδα που προκρίνεται, εφόσον το άθροισμα τερμάτων που θα σημειώσουν οι δύο ομάδες είναι το ίδιο (π.χ. 3 τέρματα υπέρ, 3 τέρματα κατά, δηλαδή δεν υπερισχύουν τα εκτός έδρας τέρματα), τότε ο δεύτερος αγώνας μετά την κανονική του λήξη οδηγείται στην παράταση και παρατείνεται κατά δύο (2) δεκαπεντάλεπτα ημίχρονα.

Αν όμως κατά την ημίωρη παράταση δεν σημειωθεί τέρμα, τότε η νικήτρια ομάδα θα αναδειχθεί με εκτέλεση επανορθωτικών λακτισμάτων (πέναλτι), σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 20 παρ. 12 του ΚΑΠ Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων.

Ο τελικός για την ανάδειξη του κυπελλούχου της Ένωσης διεξάγεται σε ουδέτερο γήπεδο που ορίζει η ΕΠΣΜ.

Ο Κυπελλούχος της Ένωσης συμμετέχει στο Κύπελλο Ελλάδας της επόμενης αγωνιστικής περιόδου 2023 – 2024. Σε περίπτωση κατά την οποία ο κυπελλούχος δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στην εν λόγω διοργάνωση, τη θέση του μπορεί να πάρει ο φιναλίστ.

Στους αγώνες Κυπέλλου οι ομάδες που αγωνίζονται στην Α1, Α’, Β’ και Γ’ Ερασιτεχνική κατηγορία της ΕΠΣΜ έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν όποιους ποδοσφαιριστές της δύναμής τους επιθυμούν, χωρίς ηλικιακό περιορισμό.

Οι ερασιτεχνικές ομάδες των ΠΑΕ που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα αρμοδιότητας της Ένωσης αγωνίζονται μόνον με ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές που έχουν στη δύναμή τους και σύμφωνα με τους περιορισμούς που αναφέρονται στην προκήρυξη των πρωταθλημάτων της ΕΠΣΜ περ. 2022 - 2023.

Οι ομάδες της Γ’ Εθνικής κατηγορίας αγωνίζονται με ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές που έχουν στη δύναμή τους και σύμφωνα μ’ όσα προβλέπονται στην αντίστοιχη προκήρυξη του πρωταθλήματος Γ’ Εθνικής περ. 2022 – 2023.

Όλοι οι ποδοσφαιριστές αγωνίζονται με Δελτία Αθλητικής Ιδιότητας ορισμένου χρόνου (άσπρου χρώματος) και με κάρτα Υγείας εν ισχύ.

Το πρόγραμμα των αγώνων θα ανακοινώνεται έγκαιρα για να διευκολυνθούν τα σωματεία στον προγραμματισμό τους και αιτήματα για αναβολές αγώνων από την πλευρά των σωματείων για οποιαδήποτε αιτία ΔΕΝ θα γίνονται δεκτά.