5616ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Mε απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΣ Μακεδονίας καθορίστηκε ο τρόπος διεξαγωγής των πρωταθλημάτων σ’ όλες τις κατηγορίες της Ένωσης την αγων. περίοδο 2022 - 2023.

Α1 ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συμμετέχουν είκοσι (20) ομάδες οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομίλους των δέκα (10) ομάδων.

Μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου ακολουθούν οι αγώνες play offς και play outs, για την ανάδειξη των ομάδων που θα μας εκπροσωπήσουν στους αγώνες μπαράζ για άνοδο στη Γ’ Εθνική και για τη γνωστοποίηση των ομάδων που θα υποβιβαστούν στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία.

Αν υπάρξει ισοβαθμία μεταξύ των ομάδων, μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου, ισχύουν όσα προβλέπονται στο άρθρο 20 του Κ.Α.Π. Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων.

Α. ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΠΡΟΒΙΒΑΣΜΟΥ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΜΠΑΡΑΖ ΓΙΑ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗ Γ’ ΕΘΝΙΚΗ

Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η, τη 2η, την 3η, 4η και την 5η θέση και στους δύο (2) ομίλους θα αγωνιστούν στα play offs.

Οι παραπάνω ομάδες θα συγκροτήσουν έναν (1) ενιαίο όμιλο των δέκα (10) ομάδων και θα αγωνιστούν σ’ ένα μίνι πρωτάθλημα του ενός γύρου για την ανάδειξη της πρωταθλήτριας και της δευτεραθλήτριας ομάδας που θα εκπροσωπήσει την ΕΠΣ Μακεδονίας στους αγώνες μπαράζ για άνοδο στη Γ’ Εθνική κατηγορία της περιόδου 2023 – 2024.

Συνολικά θα διεξαχθούν εννέα (9) αγώνες και οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η και τη 2η θέση στον όμιλό τους και η καλύτερη ομάδα που θα καταλάβει την 3η θέση (περισσότεροι βαθμοί, καλύτερη διαφορά τερμάτων, περισσότερα τέρματα, περισσότερα εκτός έδρας τέρματα) θα δώσουν πέντε (5) αγώνες στην έδρα τους και οι υπόλοιπες ομάδες θα δώσουν τέσσερις (4) αγώνες στην έδρα τους.

Οι δέκα ομάδες (πέντε από κάθε όμιλο) θα ξεκινήσουν τους αγώνες τους στο μίνι πρωτάθλημα των εννέα (9) αγωνιστικών, με bonus βαθμών. Οι βαθμοί που θα συγκεντρώσουν στον όμιλό τους μετά την ολοκλήρωση των δέκα οκτώ (18) αγωνιστικών θα μεταφερθούν, εφόσον προηγουμένως διαιρεθούν με το συντελεστή 3, δηλαδή αν μία ομάδα συγκεντρώσει 45 βαθμούς θα συνεχίσει με 15 βαθμούς, αν συγκεντρώσει 41 βαθμούς θα συνεχίσει με 14 βαθμούς και αν συγκεντρώσει 40 βαθμούς θα συνεχίσει με 13 βαθμούς.

Μετά την ολοκλήρωση των play offs, αν υπάρξει ισοβαθμία μεταξύ των ομάδων ισχύουν όσα προβλέπονται στο άρθρο 20 του Κ.Α.Π. Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων για το μίνι πρωτάθλημα του ενός γύρου (διαφορά τερμάτων, καλύτερη επίθεση, καλύτερη άμυνα στο σύνολο των αγώνων), θα αναδειχτούν η πρωταθλήτρια και η δευτεραθλήτρια της Α1 Ερασιτεχνικής κατηγορίας.Β. ΑΠΟΦΥΓΗ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΥ

Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 6η, την 7η, την 8η θέση, την 9η και τη 10η θέση και στους δύο ομίλους θα αγωνιστούν στα play outs για την αποφυγή του υποβιβασμού.

Οι παραπάνω ομάδες θα συγκροτήσουν έναν (1) ενιαίο όμιλο των δέκα (10) ομάδων και θα αγωνιστούν σ’ ένα μίνι πρωτάθλημα του ενός γύρου για τη γνωστοποίηση των ομάδων που θα υποβιβαστούν στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία της περιόδου 2023 – 2024.

Συνολικά θα διεξαχθούν εννέα (9) αγώνες και οι ομάδες που θα καταλάβουν την 6η και την 7η θέση στον όμιλό τους και η καλύτερη ομάδα που θα καταλάβει την 8η θέση (περισσότεροι βαθμοί, καλύτερη διαφορά τερμάτων, περισσότερα τέρματα, περισσότερα εκτός έδρας τέρματα) θα δώσουν πέντε (5) αγώνες στην έδρα τους και οι υπόλοιπες ομάδες θα δώσουν τέσσερις (4) αγώνες στην έδρα τους.

Οι δέκα ομάδες (πέντε από κάθε όμιλο) θα ξεκινήσουν τους αγώνες τους στο μίνι πρωτάθλημα των εννέα (9) αγωνιστικών, με bonus βαθμών. Οι βαθμοί που θα συγκεντρώσουν στον όμιλό τους μετά την ολοκλήρωση των δέκα οκτώ (18) αγωνιστικών θα μεταφερθούν, εφόσον προηγουμένως διαιρεθούν με το συντελεστή 3, δηλαδή αν μία ομάδα συγκεντρώσει 30 βαθμούς θα συνεχίσει με 10 βαθμούς, αν συγκεντρώσει 26 βαθμούς θα συνεχίσει με 9 βαθμούς και αν συγκεντρώσει 25 βαθμούς θα συνεχίσει με 8 βαθμούς.

Μετά την ολοκλήρωση των play outs, αν υπάρξει ισοβαθμία μεταξύ των ομάδων ισχύουν όσα προβλέπονται στο άρθρο 20 του Κ.Α.Π. Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων για το μίνι πρωτάθλημα του ενός γύρου (διαφορά τερμάτων, καλύτερη επίθεση, καλύτερη άμυνα στο σύνολο των αγώνων), θα υποβιβαστούν στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία συνολικά τέσσερις (4) ομάδες.

Τη φετινή αγωνιστική περίοδο το πρωτάθλημα της Α1 Ερασιτεχνικής κατηγορίας θα ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο 24 – 25 Σεπτεμβρίου 2022 και θα ολοκληρωθεί ύστερα από τη διεξαγωγή είκοσι επτά (27) αγωνιστικών (κανονική περίοδος, play offs, play outs). Για την έγκαιρη ολοκλήρωση του πρωταθλήματος σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών ή κάποιων έκτακτων γεγονότων, ενδεχομένως να οριστούν εμβόλιμες αγωνιστικές.

Α’ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι πενήντα μία (51) ομάδες που δήλωσαν συμμετοχή στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία χωρίστηκαν σε πέντε (5) ομίλους των 10 και 11 ομάδων. Όταν ολοκληρωθούν οι διπλοί αγώνες (α’ και β’ γύρος) σε κάθε όμιλο και σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων (του ίδιου ομίλου), προκειμένου για θέσεις που δίνουν δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες των επόμενων φάσεων (διεκδίκησης προβιβασμού, αποφυγής υποβιβασμού), ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 20 του Κ.Α.Π. Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών ομάδων. Έτσι, σε κάθε όμιλο οριστικοποιείται η κατάταξη των ομάδων στις θέσεις από 1 μέχρι 10 ή 1 μέχρι 11 (κανονική περίοδος).

Α. ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΠΡΟΒΙΒΑΣΜΟΥ

Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η, τη 2η, την 3η και την 4η θέση σ’ όλους τους ομίλους (1ος, 2ος, 3ος, 4ος και 5ος), στην κανονική περίοδο, συμμετέχουν στη διαδικασία προβιβασμού (play offs) στην ανώτερη κατηγορία και την ανάδειξη της δευτεραθλήτριας ομάδας κάθε ομίλου.

Οι παραπάνω ομάδες θα συγκροτήσουν ένα νέο όμιλο των τεσσάρων ομάδων, οι οποίες θ’ αγωνιστούν μεταξύ τους σ’ ένα μίνι πρωτάθλημα των έξι (6) αγωνιστικών, σύμφωνα με το πρόγραμμα αγώνων που θα προκύψει από τον κλειδάριθμο των τεσσάρων (4) ομάδων ανάλογα με τη θέση τους την κανονική περίοδο (1η αγωνιστική: 1Χ4, 2Χ3, 2η αγωνιστική: 3Χ1, 2Χ4, 3η αγωνιστική: 1Χ2, 4Χ3) και με bonus βαθμών, σύμφωνα με τη θέση που θα καταλάβουν στο βαθμολογικό πίνακα.

Συγκεκριμένα η ομάδα που θα καταλάβει την πρώτη θέση θα ξεκινήσει με πέντε (5) βαθμούς, η ομάδα που θα καταλάβει τη δεύτερη θέση θα ξεκινήσει με δύο (2) βαθμούς, η ομάδα που θα καταλάβει την τρίτη θέση θα ξεκινήσει με ένα (1) βαθμό και η ομάδα που θα καταλάβει την τέταρτη θέση θα ξεκινήσει κι’ αυτή με ένα (1) βαθμό.

Στην περίπτωση που η ομάδα που θα καταλάβει την πρώτη θέση έχει εξασφαλίσει διαφορά επτά (7) βαθμών από την ομάδα που θα καταλάβει τη δεύτερη θέση στον ίδιο όμιλο, όταν ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος, τότε θα προστεθεί ακόμη ένας (1) βαθμός στα bonus βαθμών της και θα ξεκινήσει το μίνι πρωτάθλημα στα play offs με έξι (6) βαθμούς.

Μετά την ολοκλήρωση των play offs, αν υπάρξει ισοβαθμία μεταξύ των ομάδων ισχύουν όσα προβλέπονται στο άρθρο 20 του Κ.Α.Π. Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων.

Από κάθε όμιλο της Α’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας θα προβιβαστεί μία (1) ομάδα στην Α1 Ερασιτεχνική κατηγορία, συνολικά πέντε (5) ομάδες.

Στη συνέχεια οι πέντε (5) ομάδες που θα καταλάβουν τη 2η θέση στον όμιλό τους (1ος, 2ος, 3ος , 4ος , 5ος) θα συγκροτήσουν έναν (1) ενιαίο όμιλο και θα αγωνιστούν μεταξύ τους σ’ ένα μίνι πρωτάθλημα των πέντε (5) και με αντίστοιχο κλειδάριθμο. Μετά την ολοκλήρωση των πέντε (5) αγωνιστικών η ομάδα που θα καταλάβει την πρώτη θέση να προβιβαστεί στην Α1 Ερασιτεχνική κατηγορία. Θα προβλεφθεί στην κλήρωση των αγώνων η κάθε ομάδα να δώσει δύο (2) αγώνες στην έδρα της.

Έτσι, στην Α1 Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2023 - 2024 θα προβιβαστούν συνολικά έξι (6) ομάδες.

Β. ΑΠΟΦΥΓΗ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΥ

Οι ομάδες που θα καταλάβουν την τελευταία θέση σ’ όλους τους ομίλους υποβιβάζονται απ’ ευθείας. Στη συνέχεια οι ομάδες που θα καταλάβουν τις τέσσερις τελευταίες (4) θέσεις, κατά σειρά, εκτός της τελευταίας στην κανονική περίοδο, συμμετέχουν στη διαδικασία υποβιβασμού (play-outs) στην κατώτερη κατηγορία, δηλαδή οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 7 έως 10 σε όμιλο των 11 ομάδων και τις θέσεις 6 έως 9 σε όμιλο των 10 ομάδων.

Στην α’ φάση των play outs θα προκύψουν τα ζευγάρια 7 - 10 και 8 – 9 στον όμιλο των 11 ομάδων (διπλό πλεονέκτημα έχουν οι ομάδες που θα καταλάβουν την 7η και την 8η θέση) και τα ζευγάρια 6 - 9 και 7 – 8 στους ομίλους των 10 ομάδων (διπλό πλεονέκτημα έχουν οι ομάδες που θα καταλάβουν την 6η και την 7η θέση).

Οι νικήτριες ομάδες θα παραμείνουν στην κατηγορία και όσες ηττηθούν θα αγωνιστούν στη β’ φάση. Σε περίπτωση, όμως, που θα νικήσει μία ή περισσότερες από τις φιλοξενούμενες ομάδες, τότε θα οριστούν ένας ή περισσότεροι αγώνες σε ουδέτερα γήπεδα και όσες ομάδες ηττηθούν θα αγωνιστούν στη β’ φάση.

Σε περίπτωση, όμως, κατά την οποία υπάρξει βαθμολογική διαφορά μεταξύ των διαγωνιζομένων ομάδων επτά βαθμών και άνω, τότε η αναμέτρηση δεν θα διεξαχθεί (π.χ. αν η ομάδα Α συγκεντρώσει 40 βαθμούς και η ομάδα Β συγκεντρώσει 33 βαθμούς, τότε θα προκύψει βαθμολογική διαφορά επτά (7) βαθμών και ο αγώνας δεν θα γίνει. Η ομάδα Α θα παραμείνει στην κατηγορία και η ομάδα Β θα αγωνιστεί στη β’ φάση).

Στη β’ φάση των play outs θα αγωνιστούν οι ομάδες που θα ηττηθούν στην α’ φάση. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις έδρες των ομάδων που θα καταλάβουν υψηλότερη θέση στο βαθμολογικό πίνακα του ομίλου τους στην κανονική περίοδο. Ο αγώνας θα διεξαχθεί κανονικά, ανεξαρτήτως τη βαθμολογική διαφορά που θα έχουν οι διαγωνιζόμενες ομάδες.

Οι νικήτριες ομάδες θα παραμείνουν στην κατηγορία και όσες ηττηθούν θα υποβιβαστούν.

Σε περίπτωση, όμως, που θα νικήσει μία ή περισσότερες από τις φιλοξενούμενες ομάδες, τότε θα οριστούν ένας ή περισσότεροι αγώνες σε ουδέτερα γήπεδα και όσες ομάδες ηττηθούν θα υποβιβαστούν.

Έτσι, στη Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2023 - 2024 θα υποβιβαστούν συνολικά δέκα (10) ομάδες, πέντε ομάδες απ’ ευθείας (μία (1) από κάθε όμιλο) και ακόμη πέντε ομάδες με τη διαδικασία των play-outs (μία (1) από κάθε όμιλο),

Γ. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΩΝ ΠΑΕ ΑΡΗ, ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΚΑΜΠΑΝΙΑΚΟΣ Β’

Και τη φετινή αγωνιστική περίοδο στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία συμμετέχουν οι ερασιτεχνικές ομάδες των ΠΑΕ, Αρης Θεσσαλονίκης και ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης και η δεύτερη (Β) ομάδα του Καμπανιακού. Αυτές οι ομάδες δεν έχουν δικαίωμα προβιβασμού στην ανώτερη κατηγορία και αν καταταγούν στην πρώτη τετράδα στον όμιλό τους, δεν συμμετέχουν στα play offs και τη θέση τους παίρνει η επόμενη ομάδα.

Αντιθέτως, αν καταταγούν στην τελευταία θέση υποβιβάζονται απ’ ευθείας και αν καταταγούν στην τετράδα του ομίλου τους (εκτός της τελευταίας θέσης) θα συμμετέχουν κανονικά στα play outs για την αποφυγή του υποβιβασμού.

Δ. Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Οι ομάδες θα ξεκινήσουν τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις στο πρωτάθλημα το διήμερο 24 – 25 Σεπτεμβρίου 2022, και για την έγκαιρη ολοκλήρωσή του πρωταθλήματος, αν χρειαστεί, θα οριστούν εμβόλιμες αγωνιστικές σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών ή κάποιων έκτακτων γεγονότων.

Β’ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι πενήντα δύο (52) ομάδες που δήλωσαν συμμετοχή στη Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία χωρίστηκαν σε πέντε (5) ομίλους των 10 και 11 ομάδων. Όταν ολοκληρωθούν οι διπλοί αγώνες (α’ και β’ γύρος) σε κάθε όμιλο και σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων (του ίδιου ομίλου), προκειμένου για θέσεις που δίνουν δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες των επόμενων φάσεων (διεκδίκησης προβιβασμού, αποφυγής υποβιβασμού), ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 20 του Κ.Α.Π. Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών ομάδων. Έτσι, σε κάθε όμιλο οριστικοποιείται η κατάταξη των ομάδων στις θέσεις από 1 μέχρι 10 ή 1 μέχρι 11 (κανονική περίοδος).

Α. ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΠΡΟΒΙΒΑΣΜΟΥ

Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η, τη 2η, την 3η και την 4η θέση σ’ όλους τους ομίλους (1ος, 2ος, 3ος, 4ος και 5ος), στην κανονική περίοδο, συμμετέχουν στη διαδικασία προβιβασμού (play offs) στην ανώτερη κατηγορία και την ανάδειξη της δευτεραθλήτριας ομάδας κάθε ομίλου.

Οι παραπάνω ομάδες θα συγκροτήσουν ένα νέο όμιλο των τεσσάρων ομάδων, οι οποίες θ’ αγωνιστούν μεταξύ τους σ’ ένα μίνι πρωτάθλημα των έξι (6) αγωνιστικών, σύμφωνα με το πρόγραμμα αγώνων που θα προκύψει από τον κλειδάριθμο των τεσσάρων (4) ομάδων ανάλογα με τη θέση τους την κανονική περίοδο (1η αγωνιστική: 1Χ4, 2Χ3, 2η αγωνιστική: 3Χ1, 2Χ4, 3η αγωνιστική: 1Χ2, 4Χ3) και με bonus βαθμών, σύμφωνα με τη θέση που θα καταλάβουν στο βαθμολογικό πίνακα.

Συγκεκριμένα η ομάδα που θα καταλάβει την πρώτη θέση θα ξεκινήσει με πέντε (5) βαθμούς, η ομάδα που θα καταλάβει τη δεύτερη θέση θα ξεκινήσει με δύο (2) βαθμούς, η ομάδα που θα καταλάβει την τρίτη θέση θα ξεκινήσει με ένα (1) βαθμό και η ομάδα που θα καταλάβει την τέταρτη θέση θα ξεκινήσει κι’ αυτή με ένα (1) βαθμό.

Στην περίπτωση που η ομάδα που θα καταλάβει την πρώτη θέση έχει εξασφαλίσει διαφορά επτά (7) βαθμών από την ομάδα που θα καταλάβει τη δεύτερη θέση στον ίδιο όμιλο, όταν ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος, τότε θα προστεθεί ακόμη ένας (1) βαθμός στα bonus βαθμών της και θα ξεκινήσει το μίνι πρωτάθλημα στα play offs με έξι (6) βαθμούς.

Μετά την ολοκλήρωση των play offs, αν υπάρξει ισοβαθμία μεταξύ των ομάδων ισχύουν όσα προβλέπονται στο άρθρο 20 του Κ.Α.Π. Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων.

Από κάθε όμιλο της Β’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας θα προβιβαστεί μία (1) ομάδα στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία, συνολικά πέντε (5) ομάδες.

Στη συνέχεια οι πέντε (5) ομάδες που θα καταλάβουν τη 2η θέση στον όμιλό τους (1ος, 2ος, 3ος , 4ος , 5ος) θα συγκροτήσουν έναν (1) ενιαίο όμιλο και θα αγωνιστούν μεταξύ τους σ’ ένα μίνι πρωτάθλημα των πέντε (5) και με αντίστοιχο κλειδάριθμο. Μετά την ολοκλήρωση των πέντε (5) αγωνιστικών η ομάδα που θα καταλάβει την πρώτη θέση να προβιβαστεί στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία. Θα προβλεφθεί στην κλήρωση των αγώνων η κάθε ομάδα να δώσει δύο (2) αγώνες στην έδρα της.

Έτσι, στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2023 - 2024 θα προβιβαστούν συνολικά έξι (6) ομάδες.

Β. ΑΠΟΦΥΓΗ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΥ

Οι ομάδες που θα καταλάβουν την τελευταία θέση σ’ όλους τους ομίλους υποβιβάζονται απ’ ευθείας. Στη συνέχεια οι ομάδες που θα καταλάβουν τις τέσσερις τελευταίες (4) θέσεις, κατά σειρά, εκτός της τελευταίας στην κανονική περίοδο, συμμετέχουν στη διαδικασία υποβιβασμού (play-outs) στην κατώτερη κατηγορία, δηλαδή οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 7 έως 10 σε όμιλο των 11 ομάδων και τις θέσεις 6 έως 9 σε όμιλο των 10 ομάδων.

Στην α’ φάση των play outs θα προκύψουν τα ζευγάρια 7 - 10 και 8 – 9 στον όμιλο των 11 ομάδων (διπλό πλεονέκτημα έχουν οι ομάδες που θα καταλάβουν την 7η και την 8η θέση) και τα ζευγάρια 6 - 9 και 7 – 8 στους ομίλους των 10 ομάδων (διπλό πλεονέκτημα έχουν οι ομάδες που θα καταλάβουν την 6η και την 7η θέση).

Οι νικήτριες ομάδες θα παραμείνουν στην κατηγορία και όσες ηττηθούν θα αγωνιστούν στη β’ φάση. Σε περίπτωση, όμως, που θα νικήσει μία ή περισσότερες από τις φιλοξενούμενες ομάδες, τότε θα οριστούν ένας ή περισσότεροι αγώνες σε ουδέτερα γήπεδα και όσες ομάδες ηττηθούν θα αγωνιστούν στη β’ φάση.

Σε περίπτωση, όμως, κατά την οποία υπάρξει βαθμολογική διαφορά μεταξύ των διαγωνιζομένων ομάδων επτά βαθμών και άνω, τότε η αναμέτρηση δεν θα διεξαχθεί (π.χ. αν η ομάδα Α συγκεντρώσει 40 βαθμούς και η ομάδα Β συγκεντρώσει 33 βαθμούς, τότε θα προκύψει βαθμολογική διαφορά επτά (7) βαθμών και ο αγώνας δεν θα γίνει. Η ομάδα Α θα παραμείνει στην κατηγορία και η ομάδα Β θα αγωνιστεί στη β’ φάση).

Στη β’ φάση των play outs θα αγωνιστούν οι ομάδες που θα ηττηθούν στην α’ φάση. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις έδρες των ομάδων που θα καταλάβουν υψηλότερη θέση στο βαθμολογικό πίνακα του ομίλου τους στην κανονική περίοδο. Ο αγώνας θα διεξαχθεί κανονικά, ανεξαρτήτως τη βαθμολογική διαφορά που θα έχουν οι διαγωνιζόμενες ομάδες.

Οι νικήτριες ομάδες θα παραμείνουν στην κατηγορία και όσες ηττηθούν θα υποβιβαστούν.

Σε περίπτωση, όμως, που θα νικήσει μία ή περισσότερες από τις φιλοξενούμενες ομάδες, τότε θα οριστούν ένας ή περισσότεροι αγώνες σε ουδέτερα γήπεδα και όσες ομάδες ηττηθούν θα υποβιβαστούν.

Έτσι, στη Γ’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2023 - 2024 θα υποβιβαστούν συνολικά δέκα (10) ομάδες, πέντε ομάδες απ’ ευθείας (μία (1) από κάθε όμιλο) και ακόμη πέντε ομάδες με τη διαδικασία των play-outs (μία (1) από κάθε όμιλο),

Γ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Τη φετινή αγωνιστική περίοδο στη Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία συμμετέχει η ερασιτεχνική ομάδα του Απόλλωνα Καλαμαριάς, η οποία δεν έχουν δικαίωμα προβιβασμού στην ανώτερη κατηγορία και αν καταταγεί στην πρώτη τετράδα στον όμιλό της, δεν συμμετέχει στα play offs και τη θέση της παίρνει η επόμενη ομάδα.

Αντιθέτως, αν καταταγεί στην τελευταία θέση υποβιβάζεται απ’ ευθείας και αν καταταγεί στην τετράδα του ομίλου του (εκτός της τελευταίας θέσης) θα συμμετέχουν κανονικά στα play outs για την αποφυγή του υποβιβασμού.

Δ. Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Οι ομάδες θα ξεκινήσουν τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις στο πρωτάθλημα το διήμερο 1 – 2 Οκτωβρίου 2022, και για την έγκαιρη ολοκλήρωσή του πρωταθλήματος, αν χρειαστεί, θα οριστούν εμβόλιμες αγωνιστικές σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών ή κάποιων έκτακτων γεγονότων.

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Στην περίπτωση που διακοπούν αιφνιδιαστικά τα πρωταθλήματα για να προβιβαστούν ή για να υποβιβαστούν ομάδες θα πρέπει να έχουν διεξαχθεί τα ¾ των αγώνων της κανονικής περιόδου. Θα προβιβαστούν μόνον οι ομάδες που θα βρίσκονται στην πρώτη θέση του ομίλου τους και θα υποβιβαστούν οι ομάδες που θα βρίσκονται στην τελευταία θέση του ομίλου τους. Δεν θα διεξαχθούν τα play offs και play outs.

Στην περίπτωση που διακοπούν αιφνιδιαστικά τα πρωταθλήματα κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των play offs, τότε για να προβιβαστούν οι ομάδες που θα βρίσκονται στην πρώτη θέση θα πρέπει να έχουν διεξαχθεί τα ¾ των αγώνων, ενώ αν διεξαχθούν λιγότεροι αγώνες, τότε θα προβιβαστούν οι ομάδες που θα καταλάβουν την πρώτη θέση στον όμιλό τους μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου.

Στην περίπτωση που διακοπούν αιφνιδιαστικά τα πρωταθλήματα κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των play outs για να υποβιβαστούν οι ομάδες θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλοι οι αγώνες. Αν δεν έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι αγώνες play offs, τότε θα υποβιβαστούν ΜΟΝΟΝ οι ομάδες που θα καταλάβουν την τελευταία θέση στον όμιλό τους στην Α’ και Β’ κατηγορία και τις δύο τελευταίες θέσεις στην Α1 Ερασιτεχνική κατηγορία.

Ειδικά για την Α1 Ερασιτεχνική κατηγορία την ΕΠΣ Μακεδονίας θα εκπροσωπήσουν στους αγώνες μπαράζ για την άνοδο στη Γ’ Εθνική, οι δύο ομάδες που θα βρίσκονται στην πρώτη θέση στον όμιλο τους, αν η διακοπή γίνει κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου ή θα βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις του ενιαίου ομίλου, αν η διακοπή γίνει κατά τη διάρκεια των play offs.

Για την αγωνιστική περίοδο 2023 – 2024 δικαίωμα συμμετοχής ανά κατηγορία έχουν όσα σωματεία ανήκουν σ’ αυτές και δεν θα γίνει καμία αναπλήρωση σε περίπτωση που κάποιο σωματείο δεν δηλώσει συμμετοχή στο αντίστοιχο πρωτάθλημα για οποιοδήποτε λόγο.