654ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΠΣ Μακεδονίας στις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου της Ένωσης στη Μικρά και επί συνόλου 49 Σωματείων που είχαν δικαίωμα ψήφου παραβρέθηκαν 24.

Με ψήφους 22 υπέρ και 1 κατά εγκρίθηκαν τα πεπραγμένα του Διοικητικού Συμβουλίου (διοικητικός απολογισμός) περιόδου από 1-6-2020 μέχρι 13-5-2021, ο οικονομικός απολογισμός 1-1-2020 μέχρι 31-12-2020 και ο προϋπολογισμός της ΕΠΣ Μακεδονίας για το έτος 2022. Ομόφωνα διαγράφηκαν 24 σωματεία που δεν έλαβαν μέρος στα πρωταθληματα της Ένωσης περισσότερα από τρία χρόνια.

Στη συνέλευση παραβρέθηκαν και 11 σωματεία που είχαν δικαίωμα μονο λόγου, και εκτός από τους νυν συμβούλους της Ένωσης, παρόντες ήταν ο πρώην Πρόεδρος της ΕΠΣΜ, Διονύσης Ψωμιάδης, πρωην σύμβουλοι της Ένωσης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Προπονητών Ποδοσφαίρου, Λάμπρος Ανδριόπουλος και αντιπροσωπεία ποδοσφαιριστών που θα επαναδραστηροποιήσουν τον Σύνδεσμο Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Θεσσαλονίκης.

O Πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας, Σάββας Δημητριάδης στο διοικητικό απολογισμό που έκανε εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Σε μία δύσκολη χρονιά για όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία, λόγω COVID – 19, η διοίκηση της ΕΠΣ Μακεδονίας πήρε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για να προστατεύσει τα σωματεία της, να μειώσουν τα πάγια έξοδα τους και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς την Ένωση και να διεξαχθούν τα πρωταθλήματα και το κύπελλο με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μειωθούν αισθητά τα λειτουργικά τους έξοδα.

Αποφάσισε για την περίοδο 2020 – 2021 να προχωρήσει σε οικονομικές ελαφρύνσεις για τα σωματεία της, μειώνοντας τα παράβολα σ’ όλες τις κατηγορίες και στο κύπελλο. Ειδικά στο θεσμό του κυπέλλου η δωρεάν συμμετοχή των σωματείων της Β’ και Γ’ Ερασιτεχνικής είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί ρεκόρ συμμετοχών από την έναρξη του θεσμού. Δήλωσαν συμμετοχή συνολικά 147 σωματεία, το κύπελλο ξεκίνησε με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις και με νέο τρόπο διεξαγωγής που επικροτήθηκε απ’ όλους (παράγοντες και προπονητές), αλλά δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού. Για τη φετινή αγωνιστική περίοδο 2021 – 2022 κανένα σωματείο δεν θα καταβάλει παράβολο για τη συμμετοχή του στο πρωτάθλημα και το κύπελλο, ούτε την ετήσια συνδρομή του ως μέλους της ΕΠΣΜ, με εξαίρεση τα σωματεία της Γ’ Εθνικής που αγωνίστηκαν κανονικά.

Για ακόμη μία χρονιά θα ισχύουν οι παροχές για τα σωματεία που επαναδραστηριοποιούνται, τα σωματεία των απομακρυσμένων περιοχών (θα καταβάλουν μειωμένο εξοδολόγιο σε κάποιους αγώνες όσα απέχουν 60 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, ενώ αυτό το μέτρο την προηγούμενη περίοδο ίσχυε για τα σωματεία που ήταν μακρύτερα από 70 χιλιόμετρα). Πέρυσι δεν είχαν υποχρέωση τα σωματεία να καταβάλουν ποσοστό στην Ένωση για τα εισιτήρια που έκοβαν, ενώ φέτος το ζήτημα αυτό θα επανεξεταστεί ανάλογα από τα μέτρα που θα ισχύουν στα γήπεδα, κατόπιν απόφασης της κυβέρνησης.

Υπήρξαν μειωμένα παράβολα και στα πρωταθλήματα Υποδομών και για τη φετινή περίοδο οι παροχές θα ισχύουν και σ’ αυτές τις κατηγορίες για όσα σωματεία είχαν κατατεθεί δηλώσεις συμμετοχής.

Ιδιαίτερη επιτυχία είχε το πρόγραμμα κάλυψης το 70% των εξόδων για τις ορθοπεδικές χειρουργικές επεμβάσεις σε ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές που ανήκαν σε σωματεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και υλοποιήθηκε για τρίτη χρονιά. Στις σκέψεις της διοίκησης είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί και στα πρωταθλήματα υποδομών των μεγαλύτερων κατηγοριών και στους διαιτητές, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα η ΕΠΣΜ θα συνεργαστεί με ακόμη ένα Ιατρικό Κέντρο. Όσα σωματεία ήταν στο πρόγραμμα δεν υποχρεούνται να καταβάλουν παράβολο και τη νέα χρονιά.

Πολύ σημαντική ήταν και είναι η συνεργασία της Ένωσης με το ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ στον τομέα της προληπτικής εξέτασης των αθλητών και στην έκδοση της Κάρτας Υγείας, αλλά ακόμη πιο σημαντικό θα είναι το μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογραφεί μεταξύ της ΕΠΣ Μακεδονίας με τη διοίκηση του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ και θα προβλέπει εκπόνηση αναπτυξιακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε θέματα managment για στελέχη και προπονητές ερασιτεχνικών σωματείων της ΕΠΣ Μακεδονίας και άλλα θέματα που αφορούν στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Θεσσαλονίκης. Ειδικά τα ερασιτεχνικά σωματεία θα ωφεληθούν από το αποτέλεσμα της έρευνας που θα πραγματοποιηθεί τη νέα χρονιά από το Πανεπιστήμιο και θα αφορά τη νέα δομή των σωματείων στη σύγχρονη εποχή και ποια εργαλεία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να έχουν ο0ικονομικό όφελος.

Σημαντικό ήταν το όφελος των σωματείων από τον ορισμό των ιατρών σε κάθε αγώνα με ευθύνη της, τόσο για την υποχρεωτική παρουσία του, όσο και για τα έξοδα που καταβάλουν. Για ακόμη μία χρονιά η ΕΠΣΜ συνεργάστηκε με δύο ορθοπεδικούς, έναν φυσικοθεραπευτή και ένα διαγνωστικό κέντρο για όσους ποδοσφαιριστές είχαν τραυματισμούς κατά τη διάρκεια των αγώνων και χρειαζόταν αποθεραπεία.

Ο έγκαιρος προγραμματισμός των αγώνων διευκόλυνε πάρα πολύ τα σωματεία και τα διευκόλυνε αφάνταστα και στο δικό τους προγραμματισμό.

Ιδιαίτερα εποικοδομητικές ήταν οι συναντήσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου με βουλευτές, τους εκπροσώπους φορέων, της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εκπόνηση προγραμμάτων και οικονομικής ενίσχυσης των σωματείων μέσω αυτών. Παράλληλα δόθηκε έμφαση και κατατέθηκαν προτάσεις για βελτίωση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων σ’ όλους τους δήμους και για την κατασκευή νέων προπονητηρίων και γηπέδων, ιδίως στο πολεοδομικό συγκρότημα όπου οι ανάγκες για υποδομές είναι πολύ περισσότερες.

Με μεγάλη ικανοποίηση δέχτηκαν όλοι οι φίλοι του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου τη δημιουργία της EPSM.TV και των διαδικτυακών σεμιναρίων που πραγματοποιήσαμε και την επέκτασή της και σ’ άλλους τομείς. Ταυτόχρονα το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεργαστούμε και με ραδιοφωνικό σταθμό για να έχουν φωνή όλα τα σωματεία μας και όποιον επιθυμεί να παρεμβαίνει, προκειμένου να καταθέσει την άποψή του και τις προτάσεις του».

Όσα ανέφερε ο κ. Δημητριάδης ήταν αρκετά σημαντικά και προς όφελος των σωματείων και ειδικά σε μία περίοδο που «χτυπήθηκε» το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο από την πανδημία και ήταν σε υποχρεωτική αναστολή και αγωνιστική αδράνεια αρκετούς μήνες. Παρ’ όλα αυτά η διοίκηση της ΕΠΣΜ δεν έμεινε αδρανής και συνέχεια διεκδικεί για τα σωματεία της.

Ο Πρόεδρος της ΕΠΣΜ, ανακοίνωσε και άλλα μέτρα οικονομικής φύσεως και τη σύναψη συμφωνιών και χορηγικών προγραμμάτων για πρώτη φορά στην ιστορία της Ένωσης. Συγκεκριμένα τόνισε: «Τις επόμενες ημέρες θα υπογράψουμε σύμβαση με μία εταιρία ύψους 100.000 ευρώ για δύο χρόνια και με ονοματοδοσία των πρωταθλημάτων μας. Αυτή η συμφωνία θα συμβάλει στην ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στη Θεσσαλονίκη και έχουν σημαντικά οφέλη τα σωματεία την περίοδο 2022 – 2023.

Επίσης, αναμένουμε την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να αποδεχτεί την πρότασή μας για την καταβολή σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις για όσα ερασιτεχνικά σωματεία έχουν οικονομικές εκκρεμότητες με την εφορία και το Υπουργείο Αθλητισμού και η ΓΓΑ να αποδεχτούν τις προτάσεις μας, προκειμένου τα σωματεία να διευκολυνθούν και να ολοκληρώσουν εγκαίρως την εγγραφή τους στο ηλεκτρονικό μητρώο.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που υλοποιήθηκαν δύο από τις επτά προτάσεις που καταθέσαμε στον Υπουργό κ. Αυγενάκη στις 29 Απριλίου 2020 και αφορούσε στην παρακράτηση ποσοστού επί των κερδών τυχερών παιγνίων ανά παίκτη και το ποσό αυτό να διανέμεται αναλογικά στις Ομοσπονδίες, στις Ενώσεις και στα ερασιτεχνικά σωματεία και στην άμεση επιχορήγηση ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων.

Επίσης αναμένουμε να γίνουν δεκτές από τους συναρμόδιους Υπουργούς και οι άλλες πέντε προτάσεις μας που καταθέσαμε και διεκδικούμε να γίνουν δεκτές. Αυτές ήταν:

1. Η απαλλαγή κάθε ερασιτεχνικού σωματείου από τον αναλογούντα ΦΠΑ που αφορά αγορές αθλητικού υλικού μέχρι του ποσού των 10.000,00 € για κάθε αγωνιστική περίοδο.

2. Απαλλαγή ποσοστού 70% επί του φορολογητέου εισοδήματος που αφορά τις οικονομικές ενισχύσεις ή τις χορηγίες από επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι του ποσού 10.000,00 € και για δύο μόνον συλλόγους ανά έτος. (Είναι αυτονόητο ότι όλες οι παραπάνω ενέργειες θα διενεργούνται μέσω τραπέζης με την έκδοση των αναλογούντων παραστατικών προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παρανομίες).

3. Παρακράτηση ποσοστού (1% από το ποσοστό του 5% που λαμβάνει η Ε.Π.Ο.) επί της μετακίνησης κάθε έλληνα ποδοσφαιριστή εντός ή εκτός Ελλάδος, το οποίο ποσοστό θα μετακυλύεται στις ενώσεις και θα διανέμεται από αυτές στα σωματεία ανάλογα με την αγωνιστική προσφορά (π.χ. υποδομές), δράσεις και ενέργειες για την καταπολέμηση της βίας, αγωνιστική συμπεριφορά (δηλώσεις κατά της διαιτησίας και εν γένει συμπεριφορά αξιωματούχων κλπ.), ήτοι επιχορήγηση βάσει κριτηρίων.

4. Σε κάθε μεταγραφή ανήλικου ποδοσφαιριστή, υπό την μορφή του εκπαιδευόμενου, οι Π.Α.Ε. να καταβάλλουν στις οικείες ενώσεις, ένα ποσό το οποίο θα ορισθεί άπαξ

Και 5. Περίθαλψη ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών σε νοσοκομεία και κλινικές που αφορούν ανασφάλιστους ή ασφαλισμένους με βάση την οικονομική σχέση που έχει η ιδιωτική ασφάλιση με τα νοσηλευτικά ιδρύματα (δηλαδή μειωμένο τιμολόγιο νοσηλείας, αμοιβών κλπ.) και συμμετοχή ύψους 80% του κράτους (ανάλογο πρόγραμμα εκπονεί η Ε.Π.Σ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ)».

Στη συνέχεια δόθηκε η δυνατότητα στα σωματεία να καταθέσουν τις απόψεις τους και να παρουσιάσουν εκτενώς τις προτάσεις τους για ζητήματα που τους απασχολούν και έχουν σχέση με τον προγραμματισμό της Ένωσης, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για την εγγραφή τους στο ηλεκτρονικό μητρώο και για τα δικαιολογητικά που χρειάζονται κάθε χρόνο, για την έπανέκδοση των νέων δελτίων, για την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση από την Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη συνέχιση των οικονομικών ελαφρύνσεων από την πλευρά της Ένωσης, προκειμένου να ξεπεράσουν ανώδυνα και χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις αυτήν τη δύσκολη, από κάθε πλευρά, περίοδο που διανύουμε.